bel ons +31 (0)85 044 18 96

Welke allergenen bestaan er?

De Europese etiketteringsrichtlijn richt zich op veertien stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken: 

  • Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe/kamut) 
  • Schaaldieren
  • Eieren
  • Vis
  • Aardnoten (pinda's)
  • Soja
  • Melk (inclusief lactose)
  • Schaalvruchten (hiermee worden noten bedoeld: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten) 
  • Selderij
  • Mosterd
  • Sesamzaad
  • Zwaveldioxide en sulfiet (bij concentraties van meer dan 10 mg SO2 per kilo of liter)
  • Lupine
  • Weekdieren

Het is wettelijk verplicht om de aanwezigheid van allergenen te vermelden op het etiket. Afnemers hebben echter ook vaak behoefte aan aanvullende allergeneninformatie. Daarom kun je in PS de volgende 4 opties aanvinken:

  • Receptuur met
  • Receptuur zonder
  • Kan sporen bevatten
  • Onbekend

Je kunt gemakkelijk met één muisklik alle allergenen op ‘Receptuur zonder’ zetten.
De allergeneninformatie van de niet-verplichte allergenen kan ook worden ingevuld. 

Bron: Allergenenconsultancy


terug